Gammal text på fasader

Temat för veckans hus bloggen just nu är "gammal text på fasader"

Text till husfasader finns där för att visa vad man kan hitta och vad som händer i byggnaden och de kan ju utformas på flera olika vis. Vanligast att se idag är uppsatta skyltar som lätt kan tas ned och bytas ut då verksamheten i huset förändras.

Att måla dit text på fasaden är en lite äldre tradition som egentligen är en snabbare arbets- och kostnadsform för att pryda en fasad än vad skyltar många gånger kan va.
Texten kan ju även va en del av byggnadsmaterialet, som uthuggen i sten eller mönsterlagd i tegel, och är då en besynnerligen bestående del i huset.
Här fokuserar vi på dessa två varianter av text på fasad!


I Midsommarkransen, Stockholm finns många charmiga arbetarhus från början av 1900-talet, ett av dem är lite extra speciellt.



Under 2011 genomgick denna byggnad vid Tegelbruksvägen 20 en renovering. Då fick den sitt ursprungliga fasadlook med tillhörande fasadtext för att minna om den fabriksverksamhet som 1916 startade här.
Aktiebolaget MACK var ett företag som tillverkade bensinpumpar till landets bensinmackar, just det mack - begreppet kommer just härifrån denna lilla fabrik!





Jag gillar det här jättemycket! Att återge byggnaden dess rätta utseende, även om det inte har någon koppling till verksamheten nu, 100 år senare. Men det väcker nyfikenhet att vilja ta reda på mer om byggnaden, som idag verkar som bostadshus. Extra märkvärdigt att bo i en "gammal mack" också!






I huset där strindbergsmuseet ligger vid Drottninggatan i Stockholm finns denna fasadtext.
Denna byggnad känns också ganska nyupprustad ut med återkoppling till sekelskiftesursprunget.





nedan - helt enkelt en snygg bild jag tog för några år sedan i Malmö, på ett gammalt industrihus.
Den äldre mannen som hasar fram ger bilden extra stämning!
Jag tror inte att färgeri- och kem-verksamheten är kvar, men precis som MACK huset minner det om vad byggnaden inhyst.






Ytterligare en sekelskiftesbyggnad med betydligt bestående text är Oscarsteatern på Kungsgatan i Stockholm.

"Här är teatern, det ska alltid vara teater här." Ungefär så måste man ha tänkt!






I ett betydligt nyare hus, vid Zinkensdamm på Södermalm, finns siffror och en dekor inbyggd i form av rött tegel.
Denna postmodernistiska byggnad från 1983 återtar inte bara traditionen med texten inbyggd i fasaden utan även det äldre arkitekturspråk i taksilhuetten, som jag tycker påminner om de man ser i sekelskifteshus.





Måleributiken i Alvik bjuder på ett mer modernt formspråk för det här temat. Det är ursprungligen en gammal biografbyggnad från 1920-talet, det ser vi dock inga spår efter idag..
Men jag var tvungen att ta med denna för temat passande bild, då jag för några år sedan stod med penseln i handen och målade fram detta efter en fiffig metod!






RSS 2.0