Uppdrag - vård av källardörrar.

I källaren i vårt hus finns originalspegeldörrarna från 40-talet kvar, något jag observerade redan vid första visningen vi var på! Under lager av senare epoker finns pärlor värda att bevara.
 
Dörrarna är tidstypiskt delade i tre speglar, idag delvis inklädda i väv och schablonmålade i matchande mönster som på väggarna. Dörrfoder är utbytta till profilerade brunlaserade träfoder och dörrhandtagen är i nån nyproducerad sekelskiftesmodell.
 
Allmogemys a la 80-/ 90-tal eller vad?! Känns inte helt okej..
 
 
 
 
Den observante ser redan vår förvandling här;
 
 
 
 
Ett första ryck är att byta ut handtagen till lite mer tidstypiskt. Inte helt jag vet, men en modernitetskompromiss från Habo blir det (som förövrigt har ett bra alternativt sortiment för retrofantasten med moderna måsten).
 
 
 
Längst in i källaren, i det vi med glädje kallar kallförrådet, finns den mesta originalaren att hitta!
Den är till och med trären på insidan och har, vad jag tror, originalhandtaget kvar från 40-talet.
 
 
I vår dörrenovering ingår också moderniseringen av låsmekanismen/låshuset. En inte allt för lätt sak när alla dörrar fått lite olika behandling, flera lager färg och mekanismer som utformats i olika standard under tidens gång. Tillslut får man ut grejjerna och det nya ska in.. Det blir en del mejslande och fejande för att få det rätt.
Här märker vi verkligen vilket gediget virke det är i de här gamla dörrarna!
 
Så, bejaka gammalt virke!
 
 
I det här skedet med den första dörren vi tog oss an, tog vi också bort ett helt stycke som satt för en dörrsida som vetter mot pannrummet. Vi misstänkte att det var en skiva av asbest, så den åkte illa kvickt ut!!
 
Bakom skivan fanns ett dörrblad målad i en jättefin grön kulör, original?
Dörren kommer dock få en målningsuppfräschning snarast. Men jag är inte främmande för en liknande dörrkulör i framtiden!
 

 
 
 
 
 
 
Vi måste även hitta ytterligare en dörr i 40-tals original för att matcha hela källarhallen. Kanske Nacka byggnadsvård har något? Det saknas en till rummet som ursprungligen var garage, i det som nu är arbetsrummet som sen ska bli sovrummet!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0